ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απαίτηση, για μια ευρωπαϊκου χαρακτήρα λειτουργία των ξενώνων

Παιανίας Αττικής - Πυλαίας Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, 28/02/2012

Αρ. Πρωτ.: 241/379

Προς:

Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

κ. Α. Λοβέρδο

Κύριε Υπουργέ,

enas-ksenonas

Ο ξενώνας ανήκει εξ'ολοκλήρου στπον καρκινοπαθή και τον συνοδό του για όλη τη διάρκεια της θεραπείας

Επειδή η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος έλαβε γνώση της απάντησης του Υπουργείου σας προς την Βουλή των Ελλήνων, έπειτα από ερώτηση των βουλευτών κ.κ. Σ. Αναστασιάδη και Θ. Καράογλου, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα πραγματικά γεγονότα από την αρχική σύλληψη της ιδέας του ξενώνα, μέχρι την πραγματοποίησή της επιτέλους.
Έχουν περάσει περίπου 18 χρόνια από την αρχική συζήτηση της Προέδρου του ΣΚΜΘ, κ. Π. Μήττα, με τον τότε Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Βαλασόπουλο, ο οποίος με την πρώτη μας επίσκεψη και ενημέρωση στο γραφείο του, ενέταξε τη δημιουργία του ξενώνα στο Γ’ Κ.Π. Στήριξης, έπειτα από συνεννόηση και σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (κ. Δοντά), η οποία δέχτηκε να αναλάβει την λειτουργία του.
Βέβαια το αρχικό, διόλου ευκαταφρόνητο για την τότε εποχή, ποσόν κάποιων εκατομμυρίων δραχμών συγκεντρώθηκε έπειτα από τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ3, με τη συμμετοχή της ηθοποιού κ. Βάσιας Τριφύλλη και εκπροσώπων του ΣΚΜΘ, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε για τα πρώτα στάδια δημιουργίας του ξενώνα.
Αφού λοιπόν, μετά από μαραθώνιο αγώνα πολλών ετών, τελεσφόρησε επιτέλους η προσπάθεια και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του μέσα στο 2008, διαπιστώσαμε μία παγκόσμια πρωτοτυπία: να γίνουν 3 φορές εγκαίνια για την έναρξη λειτουργίας του και παρόλα αυτά να παραμένει επί 3 χρόνια κλειστός και δυστυχώς να έχει φθορές από την μη λειτουργία του και να πληρώνονται χρήματα σε μισθούς για φύλαξη ενός κτηρίου φαντάσματος, ενώ τόσο μεγάλη ήταν η ανάγκη για την άμεση λειτουργία του.
Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη επιτυχία σε φαντασμαγορικά εγκαίνια και μεγάλα λόγια, όπως επίσης και μεγάλη πινακίδα, προς δόξαν κάποιων, που ήταν ανύπαρκτοι όλα αυτά τα χρόνια.
Ερχόμαστε τώρα στην ουσία των πραγμάτων. Το όνειρό μας για την λειτουργία του ξενώνα ήταν σε εθελοντική βάση, όπως λειτουργούν οι αντίστοιχοι σε όλο τον κόσμο για τους καρκινοπαθείς, και όχι να δημιουργήσουμε μία ακόμη κλινική. Έτσι, έπειτα από πληροφορίες, μάθαμε τα εξής:
  1. 1.Φιλοξενείται μόνον ο ασθενής και όχι ο απαραίτητος συνοδός, που τις περισσότερες φορές έρχεται από πολύ μακριά.
  2. 2.Η φιλοξενία δεν ισχύει για Σάββατο και Κυριακή, για τον ασθενή.
  3. 3.Τοποθετήθηκε γιατρός και προσωπικό που, κατά τη γνώμη μας δεν είναι απαραίτητοι.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτός ο χώρος που λέγεται ξενώνας καρκινοπαθών, θα τον δούμε σύντομα να λειτουργήσει σωστά, ολοκληρωμένα και προπαντός ανθρώπινα.

Με τιμή

Η Πρόεδρος